13/10/2016

Gelado de iogurte tropical com nozes pecã / Tropical yogurt ice cream with pecans





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Easy peasy. É uma expressão inglesa usada para descrever algo que é extremamente simples, descomplicado.


Quando nos apetece algo doce, acabamos muitas vezes por comprar um bolo ou chocolate por uma questão de conveniência. No entanto, este tipo de produtos contêm frequentemente gorduras trans, açúcares refinados, corantes, conservantes e embora tenham um reduzido valor nutricional, são extremamente elevados em calorias.

Por isso quando dá aquela vontade de comer algo doce, que te deixa a abrir a porta do frigorífico 10 vezes seguidas e a vasculhar os armários de casa à procura de um último ferrero rocher que sobrou do Natal, lembra-te que em 5 minutos podes fazer uma taça de gelado. E esta é rica em proteína, potássio, vitamina A e C e feita com açúcar da fruta. Easy peasy.

Nesta receita usei granadilha porque estou absolutamente apaixonada por esta fruta. Leve, meio oca, parece uma laranja por fora e um maracujá por dentro. Um autêntico alien! Na verdade é uma fruta oriunda da América do Sul e da mesma família do maracujá.

Espero ver-te à mesa.

Gelado de iogurte tropical com nozes pecã

Ingredientes

  • 4 colheres de sopa de Skyr ou iogurte grego
  • Meia banana congelada
  • 1/4 de manga congelada
  • 1 granadilha (ou maracujá)
  • Nozes pecã

Método
Num robot de cozinha ou num liquidificador triturar o iogurte, a banana e a manga até que fique cremoso.

Esmagar as nozes pecãs levemente com os dedos e retirar as sementes da granadilha, espalhando ambas por cima do gelado.

EN
Easy peasy this one.

When you want to indulge that sweet tooth, you might end up buying cake or a chocolate bar. We’ve all been there, it’s just so convenient. However, they are usually heavily processed, full of trans fats, refined sugars, additives, preservatives and even though they are extremely poor in terms of nutrition, they are really high in calories. Bummer!

So what to do when the cravings really hit you and you find yourself opening the fridge 10 times in a row and scouring every cupboard looking for a forgotten Ferrero Rocher from last Christmas? Just remember that in no more than 5 minutes you can make an “ice cream” bowl. One that is high in protein, potassium, vitamin A and C and naturally sweetened with fruit. Easy peasy.

For this recipe I used grenadilla, because I’ve absolutely fallen in love with this fruit. Lightweight, kind of shallow, the outside looks like an orange, the inside looks like passion fruit. A freaking alien! It’s actually originally from South America and from the passiflora family, so passion fruit’s weird cousin.

You can make it dairy-free by using your favourite plant-based yogurt.

Hope you enjoy it. Let me know what other fruit combos you’d pick and what other strategies you have for dealing with that sweet tooth.


Tropical yogurt ice cream with pecans

Ingredients
  • 4 tablespoons of Skyr or greek yogurt
  • ½ frozen banana
  • ¼ frozen mango
  • 1 grenadilla (or passion fruit)
  • Pecan nuts

Method
Mix yogurt, banana and mango in a food processor until creamy but still icy.

Crunch the pecans with your fingers and scoop the seeds out of the granadilla, laying both over the ice cream.